Inca de la inceput dorim sa va spunem ca ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri ale corpului uman cu ajutorul sistemelor de ultrasunetelor. Principiul pe care se bazeaza ecografia este asemanator celui de sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite in corpul uman si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitorul ecografului. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman, acestea sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intalnesc. Astfel ecografia este o metoda 100% sigura fara efecte secundare adverse si cu rezultate exceptionale.
Ecografia Fiind o metoda in care nu exista efecte adverse, nu foloseste radiatii de nici un fel, nu este invaziva si care in majoritatea cazurilor nu necesita o pregatire speciala, cum ar fii sedarea, ecografia poate fii repetata de cate ori este nevoie si la orice grupe de pacienti, in special gravidele si copii. In cazul acestor pacienti, fie nu pot fii utilizate alte metode datorita efectelor adverse fie necesita o colaborare apropiata cu medicul, care in cazul copiilor poate fi dificila.
La ora actuala atat in Romania cat si in celelalte tari ecografia este principala metoda de screening in medicina, datorita multiplelor avantaje pe care le ofera. Din acestea am enumerat mai jos:
Pentru a beneficia de o imagine la o calitate cat mai buna, data de propagarea optima a ultrasunetelor, anumite tipuri de ecografii presupun o pregatire inaintea efectuarii. Spre exemplu, pentru ecografia abdominala, in care este bine sa nu fie prezent mult aer in tubul digestiv, este indicat un repaus alimentar de 4 ore, precum si consum de lichide cu o ora inainte de efectuare, pentru a vizualiza vezica urinara si structurile invecinate. In cazul ecografiilor care presupun masurarea fluxurilor de sange din teritoriul port (abdominal) prin metoda Doppler, cum este cazul hepatitelor cronice sau cirozelor, este necesar un repaus alimentar de 6 ore.
Putem sa spunem ca timpul alocat fiecarui tip de ecografie difera in functie de organul examinat, de medicul care conduce investigatia, precum si de pacient, atat din punct de vedere al constitutiei cat si din punct de vedere al modificarilor descoperite. In general timpul stabilit este de 30 de minute pentru o examinare.
In cazul sarcinii, ecografia este singura metoda care poate vizualiza fatul fara efecte adverse si fara limitarea numarului de examinari. Evolutia intrauterina cunoaste doua etape- prima este cea embrionara, pana la 10 saptmani de sarcina, urmata de cea fetala, de la 10 saptamani in sus. Ecografiile se pot efectua fie in perioada embrionara, cand au ca principal scop confirmarea sarcinii, a pozitiei acesteia – intre/extrauterina si viabilitatea, demonstrata prin prezenta tonusului si a batailor cardice, de obicei in jurul a 5 saptamani de gestatie prin examinare endovaginala, fie in perioara fetala, cand se efectueaza transabdominal si au ca principal scop depistarea malformatiilor.
In cadrul micropoliclinicii Sammarina functioneaza un laborator clinic modern, cabinete pentru examinare ecografica si consultatii de specialitate.
Sammarina Medical pune la dispozitia pacientilor in mod gratuit, pe baza biletelor de trimitere specifice, toata gama de analize de laborator decontate de CAS Constanta.
Proiectul SAMMARINA MEDICAL
este finantat cu fonduri europene
prin Programul Operational Regional
2007 - 2013
Policlinica SAMMARINA MEDICAL este rezultatul spiritului intreprinzator al unui grup de oameni dornici sa isi valorifice capacitatile in domeniul medical, managerial si comercial.
Aceasta initiativa a venit ca raspuns la nevoia potentialilor beneficiari cat si a personalului medical pentru servicii de cea mai inalta calitate.
© 2014 - 2023 Sammarina Medical - Clinica Medicala Constanta - made by Web Design Agency & Mentenanță WP